Haberler:

Beni takip etmeyi unutmayın! kick.com/fesly

Ana Menü

Geliştiriciler Arasında Yeni Dedikodular ve Çılgın Projeler

Başlatan Fesly, 25 Eylül 2025 Perşembe 23:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fesly

Kotlin, Android'in kralı, çapraz platformun yeni prensi olarak geliştirici dünyasında fırtına gibi esiyor! Google'ın sevgilisi, JetBrains'in gururu olan bu dil, mobil uygul**alardan web'e, hatta sunucu tarafına kadar her yerde parlıyor. Toplulukta neler konuşuluyor, yeni özellikler ne alemde, sahadan hangi hikayeler geliyor? Buyur, Kotlin'in nabzını tutuyoruz!

JetBrains'in son bombası, Kotlin 2.0.20'nin önizlemesi, geliştiricileri ikiye böldü. Yeni context receiver'lar ve iyileştirilmiş type inference, kod yazımını daha akıcı hale getiriyor. İzmir'den bir Android geliştiricisi, "Context receiver'larla dependency injection'ı öyle sade yazdım ki, Dagger'ı unuttum!" diye övünüyor. **a bazıları, yeni özelliklerin küçük projelerde kafa karıştırıcı olduğunu düşünüyor. "Ben hala 1.9'la mutluyum, niye bozayım ki?" diyor bir başkası. Sen Kotlin'in yeni sürümüne geçtin mi, yoksa eski aşkına mı sadıksın?
Android geliştirme dendi mi, Kotlin hâlâ tahtın sahibi. Google'ın Android Studio'daki K2 derleyicisi, build sürelerini %30'a kadar düşürdü. Ankara'dan bir mobil geliştirici, "Bir e-ticaret uygul**asını Kotlin'le yazdım, Compose ile UI yapmak resmen sanat eseri çıkarmak gibi!" diye anlatıyor. **a Jetpack Compose'un öğrenme eğrisinden yakınanlar da var: "XML günlerim daha rahattı!" diye isyan eden bir geliştirici, gece yarısı bir animasyon bug'ıyla boğuşmuş. Sen Kotlin'le Compose mu kullanıyorsun, yoksa XML'ci misin?

Kotlin Multiplatform (KMP), çapraz platform dünyasında adeta devrim yapıyor. iOS ve Android için tek kod tabanıyla uygul**a yazmak artık hayal değil. İstanbul'daki bir startup, "KMP ile bir sosyal medya uygul**asını hem iOS hem Android'e aynı anda çıkardık, Flutter'cılar neye uğradığını şaşırdı!" diyor. **a iOS tarafında hala bazı kütüphane eksiklikleri konuşuluyor. Sen KMP'yi denedin mi, yoksa "Flutter yeter" mi diyorsun?
Sunucu tarafında da Kotlin fena patlıyor! Ktor fr**ework'ü, asenkron API'ler için hafif ve hızlı bir seçenek olarak yükseliyor. Bir backend geliştirici, "Ktor'la bir mikro servis yazdım, Spring Boot'tan daha az bellek yiyor, üstelik kod çok temiz!" diye övüyor. **a büyük ekiplerde Spring'in olgun ekosistemine alışkın olanlar, Ktor'un dökümantasyonundan dert yanıyor. Sen Kotlin'i backend'de nasıl kullanıyorsun, yoksa sadece mobil mi?
Topluluk cephesinde de hareket bitmiyor. Geçen haftaki bir Kotlin Night etkinliğinde, yeni kotlinx.serialization güncellemesiyle JSON işlemenin nasıl hızlandığı konuşuldu. Bir geliştirici, "Eski Gson günlerime lanet olsun, serialization ile API yanıtlarını uçuruyorum!" diyor. **a Kotlin'in yeni başlayanlar için hala biraz "elit" göründüğü dedikodusu da var. "Java'dan geçiş yaptım, **a null safety'yi çözene kadar aklım çıktı!" diye yakınan bir çaylağın sesi hâlâ kulaklarda.

Peki, Kotlin'in geleceği ne olacak? Android'in ötesine taşan bu dil, KMP ile web, masaüstü ve hatta IoT projelerinde bile adını duyuruyor. **a bazıları, Dart ve Swift'in yükselişi karşısında Kotlin'in tahtının sallanabileceğini fısıldıyor. Bir kıdemli geliştirici, "Kotlin'in sadeliği ve gücü başka dilde zor bulunur, **a iş ilanlarında daha fazla KMP pozisyonu görmek istiyorum!" diyor. Sence Kotlin, önümüzdeki yıllarda nerelere koşar?

Kotlin'le en çılgın projen neydi? Mesela, bir gece yarısı "Bu null pointer niye çıktı?!" diye saç baş yoldun mu, yoksa Compose'la öyle bir UI yaptın ki herkes bayıldı? Yorumlarda muhabbete katıl, Kotlin ateşini harlayalım! 🚀

FESLY altyapı gücünü Sercan Arğa  dan alır.